Prosta w wykonaniu a zarazem efektowna sałatka z kilku składników. Smak jajek podkręcony serkiem topionym, do tego pieczony kurczak w ulubionych przyprawach i smażone pieczarki z cebulą.
Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole lub na innej domowej imprezie
8 jaj L
12 pomidorków koktajlowych
300 g pieczonego mięsa z kurczaka
300 g pieczarek
1 średnia cebula
200 g śmietankowego serka topionego
1 łyżka majonezu
olej kulinarny w spary'u lub 1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Serek topiony włożyć na 15 minut do zamrażarki. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na dużych oczkach jarzynowej tarki. Do jajek zetrzeć lekko zamrożony serek, oraz dodać majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki wraz z cebulą posolić, a następnie usmażyć na patelni spryskanej olejem, do momentu aż cała woda z nich odparuje.
Na talerzu ułożyć rant o średnicy 16 cm. Na dno wyłożyć pieczarki z cebulą i dobrze je ubić. Na pieczarki wyłożyć połowę masy jajecznej. Na jajkach ułożyć pokrojonego w kostką pieczonego kurczaka. Mięso przykryć drugą połową jajek. Wyrównać wierzch, ułożyć połówki pomidorków. Odstawić sałatkę do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem ściągnąć rant.
Smacznego!
Super wygląda! Pięknie podana sałatka.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń