Ciasto ryżowe bez pieczenia

Ciasto wymyśliłam w 2015 roku, ale że zdjęcia były raczej kiepskiej jakości, więc do tej pory nie publikowałam go na blogu. Dziś robiąc je poprawiłam fotki i tak oto prezentuje przepis na mega słodkie i ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wymyślając to ciasto inspirowałam się wykonywanymi w dzieciństwie szyszkami z ryżu preparowanego. Mleczna, słodka czekolada i kajmak stonowane delikatną i puszystą śmietanką.



Składniki na blaszkę 25cmx25 cm
200g mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
80 g preparowanego ryżu
2 duże łyżki miodu
1 duża łyżka nutelli

60 g masła
1 puszka masy kajmakowej 




  • Ciasto ryżowe bez pieczenia180g czekolady, miód, nutellę, masło i 3 łyżki śmietanki umieszczamy w misce lub garnku i rozpuszczamy na parze często mieszając. Należy pamiętać aby naczynie z czekoladą nie dotykało wody.
  • Ciasto ryżowe bez pieczenia Rozpuszczonych składników wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie lekko uciskając.Odstawiamy do lodówki na ok 1/2 godz aby stężało.
  • Ciasto ryżowe bez pieczenia Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto ryżowe bez pieczeniaKiedy już ryż stężeje smarujemy go masa kajmakową
    Śmietanę ubijamy, a kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder i ostudzona żelatynę. Wykładamy śmietanę na masę kajmakową. Posypujemy pozostałą starta czekoladą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
    Smacznego!
  •  

9 komentarzy:

  1. Witam, a te 3 łyżki cukru pudru to do śmietany maja iść?

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakiej ilości wody rozpuścić żelatyne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka puszka masy kajmakowej? Są różnej wielkości.

    OdpowiedzUsuń
  4. O takim przepisie jeszcze nie słyszałam. Bardzo fajnie się prezentuje ten spód. Myślę, że moim dzieciakom też się spodoba, szczególnie ze względu na dodatek nutelli...;) Z pewnością wypróbuję przy najbliższej okazji, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Te trzy łyżki śmietanki, które idą do spodu ciasta biorę z tej całej śmieranki 500ml, którą później się ubija czy osobno druga potrzebna?

    OdpowiedzUsuń

Popularne