Ciasto ryżowe bez pieczenia

Ciasto wymyśliłam w 2015 roku, ale że zdjęcia były raczej kiepskiej jakości, więc do tej pory nie publikowałam go na blogu. Dziś robiąc je poprawiłam fotki i tak oto prezentuje przepis na mega słodkie i ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wymyślając to ciasto inspirowałam się wykonywanymi w dzieciństwie szyszkami z ryżu preparowanego. Mleczna, słodka czekolada i kajmak stonowane delikatną i puszystą śmietanką.



Składniki na blaszkę 25cmx25 cm
200g mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
80 g preparowanego ryżu
2 duże łyżki miodu
1 duża łyżka nutelli

60 g masła
1 puszka masy kajmakowej 




  • Ciasto ryżowe bez pieczenia180g czekolady, miód, nutellę, masło i 3 łyżki śmietanki umieszczamy w misce lub garnku i rozpuszczamy na parze często mieszając. Należy pamiętać aby naczynie z czekoladą nie dotykało wody.
  • Ciasto ryżowe bez pieczenia Rozpuszczonych składników wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią i dokładnie rozprowadzamy po całym dnie lekko uciskając.Odstawiamy do lodówki na ok 1/2 godz aby stężało.
  • Ciasto ryżowe bez pieczenia Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto ryżowe bez pieczeniaKiedy już ryż stężeje smarujemy go masa kajmakową
    Śmietanę ubijamy, a kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder i ostudzona żelatynę. Wykładamy śmietanę na masę kajmakową. Posypujemy pozostałą starta czekoladą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło.
    Smacznego!
  •  

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Orzeszki z kremem orzechowym

Kotlety pożarskie