Co zrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem.
Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekać rybę przez 30 minut. Smacznego!
Aromatyczne zioła i pomidorki? Oj tak, zdecydowanie wchodzę w to! Podkradam przepis i dzisiaj na obiad zrobię takiego zapiekanego dorsza :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że rybka smakowała:)
Usuń