Kasza bulgur jest otrzymywana z prszenicy durum, to bogactwo błonnika, potasu i fosforu. Jest to również kasza najmniej kaloryczna na 100 g ugotowanej kaszy, to tylko 83 kcal. Mięso z piersi indyka, to najzdrowsze jest bogate w minerały i witaminy, a do tego jest najchudsze z mięs i łatwo się je przygotowuje. Dziś proponuję danie z tych dwóch mega zdrowych składników. Danie w stylu trochę bliskowschodnim przez użyte przeze mnie przyprawy. Danie jest ostre przez dodanie papryczek jalapeno, a świeża rukola dodaje daniu orzechowego posmaku.
80 g kaszy bulgur
250 g piersi z indyka
1 czerwona cebula
1 biała cebula
2 łyżki marynowanej, pokrojonej w plasterki papryki jalapeno
2 garście świeżej rukoli
1 łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kminu rzymskiego
szczypta sproszkowanej kolendry
sól
pieprz czarny
2 łyżki oleju rzepakowego lub olej w sprayu
Pierś z indyka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Patelnię spryskać olejem w sprayu (jak nie masz takiego oleju, to po prostu rozgrzej dwie łyżki oleju na patelni), a następnie rozgrzej patelnię. Na patelni smażyć cebulę aż będzie szklista, a następnie dodać pokrojony w kostkę filet z indyka. Smażyć ciągle mieszając, aż indyk delikatnie się zrumieni. Teraz na patelnię dodać kaszę, szklankę wody, suszoną włoszczyznę oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę. Kiedy kasza jest już miękka dodać do niej posiekane na drobno papryczki jalapeno oraz umytą i osuszoną rukolę. Wszystko razem wymieszać podawać od razu . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz