Póki jeszcze sezon na cukinię zróbcie tą przepyszną a w dodatku zdrową potrawę. Danie nie jest tuczące, ale syci, no i jest naprawdę smaczne. Soczystą cukinię nadziałam mięsem z piersi indyczej, która jest wymieszana z kremowym serkiem dzięki temu mięso nie jest suche, wszystko doprawiłam ziołami prowansalskimi i świeżym koperkiem. Dzieło wieńczy pyszna jajeczno-parmezanowa panierka zapieczona na chrupiąco. Do dania podałam domowy sos czosnkowy na bazie skyru. Danie jest idealne dla tych co dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą chodzić głodni:)
2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości)300 g ugotowanej piersi indyka4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka2 łyżki siekanego koperku1/2 łyżeczki ziół prowansalskich2 jajka L1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziegosólpieprzSos czosnkowy:100 g skyru1 łyżeczka dobrego ketchupu1 ząbek czosnkusólpieprz
Na 4-5 osób:
2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości)
300 g ugotowanej piersi indyka
4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka
2 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 jajka L
1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
100 g skyru
1 łyżeczka dobrego ketchupu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
- Sos czosnkowy. Skyr wymieszać z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos do lodówki, aby "się przegryzł".
Pierś z indyka rozdrobnić malakserem lub blenderem. - Do mięsa dodać serek śmietankowy, sól, pieprz , zioła i koperek. Wszystko razem wymieszać. Farsz ma mieć kremową konsystencję, jeżeli twój serek jest mniej kremowy, dodaj go trochę więcej do farszu.
- Cukinie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końce i pokroić na 5-6 centymetrowe kawałki. Następnie wydrążyć kawałki cukini z ziaren, tak aby zostało "dno" o grubości około 0,5 centymetra.
- Wydrążoną cukinię posypać solą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć cukinię z piekarnika i wylać z niej sok, który wytworzył się podczas pieczenia. - Następnie napełnić wydrążone cukinie farszem, zostawiając wolne miejsc ok. 0,5 od góry.
Jajka roztrzepać z pieprzem i sproszkowanym parmezanem. Na wierzch każdej cukini wylać jajko z serem. Zapiekać przez 30 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz