Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają.
400 g fileta z dorsza bałtyckiego
3 białka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta imbiru
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta cukru
olej rzepakowy do smażenia
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu ,po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota. Po zdjęciu ryby z patelni osączyć ją z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze świeżą cytryną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz