Dorsz w cieście na bazie białek


 Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają.


400 g fileta z dorsza bałtyckiego
3 białka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta imbiru
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta cukru
olej rzepakowy do smażenia


Rybę pokroić na mniejsze kawałki. (Jeżeli masz mrożone filety musisz je najpierw rozmrozić). Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną). Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu ,po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota. Po zdjęciu ryby z patelni osączyć ją z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze świeżą cytryną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne