Od zawsze uwielbiałam gotowe sosy słodko-kwaśne ze słoika. No i czas się oszczędzało, woreczek ryżu ugotować, podsmażyć kurczaka, zalać sosem i już jest ekspresowy obiad. No ale do czasu...aż trafiłam na taki, że był tako okropnie kwaśny od octu, że się jeść nie dało. Dlatego tym razem postanowiłam taki sos zrobić sama. Sos wyszedł pyszny, pełen świeżych warzyw, słodki od ananasa i kukurydzy, kwaśny ile trzeba, po prostu idealny. I zimą znów otworzę słoiczek, ugotuję makaron lub ryż i będę szamać:)
Składniki na 7 słoików o pojemności 900 ml:
2 kg młodej, zielonej cukini
2 kg pomidorów
1,5 kg czerwonej papryki
1 papryka żółta
1 kg białej cebuli
500 g ananasa z puszki (waga po odsączeniu)
2 puszki kukurydzy
500 ml zalewy z ananasa
300 g dobrej jakości koncentratu pomidorowego
3 duże ząbki czosnku
250 ml octu 10%
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru (poj.250 ml)
2 łyżki soli + do doprawienia
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
Cukinię (musi być młoda, aby nie trzeba jej było obierać, ani wydrążać) i papryki umyć i osuszyć. Następnie cukinię i paprykę pokroić w kostkę, zasypać warzywa dwoma łyżkami soli, a następnie odstawić na 2 godziny, aby puściły sok.
W tym czasie pomidory umyć i pokroić, wrzucić je do garnka, a następnie rozgotować często mieszając. Jeszcze ciepłe pomidory dokładnie rozdrobnić blenderem. (Rozdrabniam sos pomidorowy blenderem aby zaoszczędzić sobie pracy z obieraniem pomidorów przed gotowaniem). Sos odstawić.
Cebule obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. W drugim garnku rozgrzać olej i szklić na malutkim ogniu cebulę-cebula ma się zrobić tylko przezroczysta.
Następnie odcedzić cukinię i paprykę i dodać do cebuli. Zalać zalewą z ananasa, dodać przyprawy i posiekany czosnek. Dusić ok 30 minut często mieszając. W tym czasie ananasa pokroić w sporą kostkę, a kukurydzę odcedzić.
Do warzyw dodać sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól , ocet oraz cukier. Zagotować wszystko , dodać kukurydzę i ananasa i ponownie zagotować. Ewentualne doprawić jeszcze do smaku.
Można na początku dodać mniejszą ilość octu i cukru i próbując dopasować smak "do siebie".
Wrzący sos nalewać do wyparzonych słoików. Zakrętki zakręcić, po przetarciu brzegów słoika czystą ścierką.
Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nastawić na 130 st. C. Sos pasteryzować przez 20 minut od nagrzania się piekarnika. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz