Bardzo kruche i delikatnie słodkie ciasto, budyniowa masa i owoce. U mnie kwaśna czarna porzeczka i słodka truskawka. Można użyć owoców jakich się chce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie czy jabłka. Owoce mrożone czy ze słoika to nie przeszkoda, Ja akurat miałam czarną porzeczkę ze słoika i mrożona truskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne.
Na blaszkę o wymiarach 39x 27 cm
Na ciasto:
4 szklanki mąki krupczatki (poj.250 ml)
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru pudru
400 g zimnego masła
1 łyżka pasty waniliowej
Na budyń:
4 budynie waniliowe z cukrem (po 60 g każdy)
1 litr mleka
Ponad to:
300 g mrożonych truskawek (waga po rozmrożeniu)
700 g czarnej porzeczki z syropu (waga po odsączeniu
1 łyżka cukru pudru do posypania
- Mąkę przesiać, do miski do mąki dodać zimne masło, cukier puder, aromat, proszek do pieczenia, żółtka i jajko. Ciasto posiekać nożem lub "siekaczką" do ciasta kruchego, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy za długo zagniatać, aby tłuszcz się nie ogrzał.
2/3 ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny, resztę ciasta umieszczamy w zamrażarce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
Po pół godzinie większy kawałek ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ja rozwałkowuję po prostu na blaszce wyłożonej papierem- ciasto przykrywam folią i rozwałkowuję małym wałeczkiem. Następnie za pomocą widelca zrobić w całym cieście dziurki, aby ciasto równo rosło w piekarniku/
Ciasto wstawiam do piekarnika na środkową półkę na ok 10-12 minut, aby się zrumieniło. Nie wchłania wtedy wilgoci z owoców czy budyniu i pięknie rośnie, nie jest wilgotne, a kruche. - Owoce odsączyć z soku za pomocą sitka. Waga owoców po odsączeniu to około kilogram.
- Z litra mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie., a następnie wlać je do gotującego się mleka. Budyń zagotować. Jeszcze ciepły budyń rozsmarować dokładnie na podpieczonym cieście, które w tym czasie kiedy gotowaliśmy budyń powinno już wyjść z piekarnika.
- Na budyń wyłożyć równomiernie odsączone z soku owoce.
- Ciasto, które było w zamrażarce wyjąć z niej. Następnie na jarzynowej tarce o dużych oczkach zetrzeć równomiernie ciasto wprost na owoce.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec je przez 45 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. - Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać po całkowitym wystygnięciu, aby budyń zastygł i stężał. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń