Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem

 Odkąd postanowiliśmy zawalczyć o wagę staram się przygotowywać jak najwięcej sałatek lub wpleść jak najwięcej warzyw w nasze codzienne dania. Tym razem na obiad zagościła sałatka z łososiem.

Ta sałatka to po prostu bomba witaminowa. Słony łosoś wędzony na zimno, jajka na twardo, delikatna w smaku roszponka, słodkie pomidory i papryka. Rewelacyjne połączenie smaków. Do tego pięknie wygląda, jest zdrowa i robi się ją błyskawicznie. Sałata jest sycąca dlatego znakomicie nadaje się na drugie śniadanie lub na lekki obiad.


220 g łososia wędzonego na zimno
70 g roszponki
4 jajka L
10 pomidorków koktajlowych
1/4 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku


  •  Jajka ugotować na twardo i obrać. Roszponkę przebrać, umyć i osuszyć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Cebulę pokroić w piórka.
    Na talerzu ułożyć roszponkę, na sałacie ułożyć pokrojone jajko, i cebulkę następnie ułożyć paprykę i połówki pomidorków. Łososia pokroić na paseczki, następnie zwinąć w ruloniki, ułożyć pomiędzy warzywami i jajkami. Wszystko posypać koperkiem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, skropić sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego!

3 komentarze:

Popularne