Ogórki konserwowe

 Ogórki konserwowe to jeden z najpopularniejszych sposobów na zamknięcie ogórków w słoikach. Co prawda przegrywają w moim domu z kiszonymi, ale i tak je bardzo lubimy i przygotowuję je co roku.


Na 12 słoików o pojemności 1L:
4 kg ogórków gruntowych
1 l octu 10%
2 duże korzenie chrzanu
0,5 kg marchwi
4 litry wody
300 g cukru
100 g soli kamiennej niejodowanej
12 ząbków czosnku
1 wiązka kopru z baldachami
12 łyżeczek gorczycy
15 listków laurowych
2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach


Ogórki wyszorować w zimnej wodzie i osuszyć. Marchew obrać, umyć i pokroić w plastry. Chrzan obrać i podzielić na 12 kawałków. Do wyparzonych słoików włożyć marchew, baldachy kopru, po kawałku chrzanu, po jednym ząbku czosnku, oraz po łyżeczce gorczycy. Następnie w słoikach ciasno ułożyć ogórki.
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Wszystko razem zagotować (sól i cukier muszą się rozpuścić). Zalewę odstawić, aby trochę przestygła. Następnie zalać zalewą ogórki i szczelnie zamknąć słoiki pokrywkami. Pasteryzować przez 10 minut w garnku (czas od zagotowania się wody) lub w piekarniku w 130 st. (czas od osiągnięcia temperatury). Po wyciągnięciu z pasteryzacji słoiki odwracam do góry dnem. Ogórki nadają się do spożycia po tygodniu stania w zalewie. Przechowywać w ciemnym przewiewnym miejscu. Smacznego!

1 komentarz:

Popularne