Sezon na przetwory trwa najlepsze. Najwięcej przerabiam zawsze ogórków, to i dzisiaj ogórki właśnie. Tradycyjna sałatka o smaku słodko kwaśnym z ogórków. Rewelacyjnie pasuje do do prawie każdego obiadu. Zamknięte w słoikach ogórki na zimę, które można przechowywać przez cały rok.
Na 12 słoiczków o pojemności 600-700 ml
4 kg ogórków gruntowych
1 szklanka soli kamiennej niejodowanej (pojemność 250 ml)
8 szklanek wody
0,5 kg marchwi
36 ziaren czarnego pieprzu
36 ziaren ziela angielskiego
6 łyżeczek gorczycy
Na zalewę:
4 szklanki octu 10%
4 szklanki cukru
7 szklanek wody
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, następnie umyć je osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. W 2 litrach wody rozpuścić całkowicie sól i zalać nią ogórki. Ponownie odstawić ogórki na 2 godziny. Po tym czasie odcedzić ogórki na durszlaku. Marchew obrać , umyć i pokroić na plasterki. W wyparzonych słoikach na dno wrzucić marchew, po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz po pół łyżeczki gorczycy.
Składniki na zalewę (wodę cukier i ocet) zagotować aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Ogórki ciasno układać w słoikach, a następnie zalać zalewą. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką i zakręcić słoiki. Sałatkę pasteryzować w piekarniku (130 st.) lub wodzie przez 15 minut. W piekarniku czas liczymy od osiągnięcia temperatury, a w garnku, od zagotowania się wody. Słoiki po pasteryzacji odwrócić do dołu wieczkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, przewiewnym miejscu. Smacznego!
Samodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, domowe najlepsze!
UsuńWow super ;) U mnie nigdy jakoś gotowanie czy robienie przetworów nie było mocną stroną, ale cieszę się, że blisko siebie mam miejsce takie jak Restauracja Kuchnia Gessler Konstancin, tutaj regularnie chodzę na obiady po pracy. Są po prostu przepyszne
OdpowiedzUsuńJa też czasem lubię zjeść w dobrej restauracji, tylko że stołowanie w restauracji jest dość kosztowne i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Pozdrawiam
UsuńDomowe sałatki z octem na zimę to must have - zawsze pod ręką. Idealn do obiadu, kanapek i gdy przyjdą niespodziewani goście.
OdpowiedzUsuńDokładnie! Uwielbiam i do obiadu i do kanapeczek, a w domowych fast-foodach niezastąpione
UsuńŚwietnie. Oj ja też postanowiłam powrócić do gotowania, wcześniej bardzo to lubiłam. Później niestety wpadłam w nałóg i to wszystko zeszło na dalszy plan, ale na szczęście po terapii jest teraz lepiej.
OdpowiedzUsuńSmakowitości!
OdpowiedzUsuńMy lubimy w wolnym czasie chodzi do różnych restauracji :) Ostatnio trafiliśmy na świetne miejsce gdzie rzeczywiście można miło spędzić czas
OdpowiedzUsuńJa czasem dodaje do sałatek różne bakalie, zawsze te posiłki są bardziej wartościowe
OdpowiedzUsuń