Pierogi z jagodami

 W sezonie na jagody tych pierogów nie może zabraknąć na moim stole. Ja robię dość duże pierogi, bo wycinam 10 cm ringiem, a to dlatego że klejenie pierogów z jagodami nie jest moim ulubionym zajęciem. Ale niestety lato ma swoje prawa i pierogi z jagodami vel borówkami choć raz w sezonie muszą być. Danie to  z chęcią zjedzą dorośli jak i dzieci. Można je podać z gęstą śmietaną lub jogurtem. Ja ostatnio wszystko z jogurtem (śmietany nie kupuję już od miesięcy), więc u mnie z jogurtem i pierożki.


Składniki na 25 szt. dużych pierogów 
Na ciasto:
250 g mąki krupczatki
1 małe jajko
125 ml gorącej wody
szczypta soli
1,5 łyżki oleju

Na farsz:
300 g jagód
12,5 łyżeczki cukru


Ciasto. Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.
Przebrać i opłukać na sitku.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 10 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakładać pełną łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Delikatnie, ale dokładnie sklejać pierogi. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy.
Pierogi gotować w lekko posolonym wrzątku przez 2-3 minut od czasu wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietana bądź jogurtem naturalnym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne