Kolejne danie z serii lekko, zdrowo i syto tym razem lekka sałatka z sałaty rzymskie, z tuńczykiem, jajkiem i pomidorem. Całości dopełnia ogórek małosolny, który doskonale komponuje się z tuńczykiem, do tego słodka czerwona cebula i cytrynowy dressing. Jest to doskonała propozycja na lekką, ale sytą kolację lub na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a składniki są zdrowe i niedrogie.
1 mała sałata rzymska
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
3 jajka
1 pomidor rzymski
3 ogórki małosolne
1/2 czerwonej cebuli
Na sos:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić , obrać i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć i osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórki, i pomidor pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Tuńczyka odcedzić na sitku.
Na talerzu ułożyć sałatę, a na sałacie resztę pokrojonych składników.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i skropić sałatkę, podawać od razu po polaniu sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz