Ciemny chleb z dynią na zakwasie (bez drożdży)

Odkąd wyhodowałam swój zakwas nieustannie eksperymentuję z chlebami. To inną mąkę, to jakieś ziarenka dorzucę. tym razem polecam prawdziwy,
zdrowy, ciemny chleb z trzech rodzajów mąki. Chrupiąca pachnąca skórka i mięciutkie wnętrze. Ten chleb jest naprawdę dużo smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, dlatego warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. No i ten zapach-obłędny. Nie trzeba go wielokrotnie składać i mieszać. Raz zarobione składniki wkładamy do blaszki i zostawiamy go w spokoju, aby sobie rósł. Co prawda dość długo rośnie, bo aż 12 godzin, ale wystarczy, że przygotujemy go wieczorem, a rano możemy upiec.


300 g aktywnego zakwasu żytniego

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
150 g mąki żytniej razowej typ 2000
250 g maki pszennej typ 650
400 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 duże garście pestek dyni

Ponad to:
olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki
1 łyżka bułki tartej



Wszystkie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać zakwas i ciepłą wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Robotem planetarnym zajmuje mi to ok. 10 minut. Następnie dodać 2/3 ziaren dyni i ponownie wyrobić ciasto na chleb.
Keksówkę o wymiarach 31 cmx 11 cm wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Do keksówki włożyć ciasto na chleb. Odstawić blaszkę w temperaturze pokojowej na 12 h, a by miało czas wyrosnąć. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, a na drugi dzień rano upiec. Przed pieczeniem chleb posmarować zimną wodą i posypać pozostałymi ziarnami dyni. Piekarnik nagrzać do 220 st C. i kiedy jest już nagrzany wstawić chleb do piekarnika. piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez pół godziny.
Przed pieczeniem chleba należy się upewnić , czy zakwas jest aktywny. Jeżeli przechowujemy go w lodówce, kilka godzin przed przygotowaniem ciasta należy go wyjąć z lodówki, ogrzać i dokarmić.
Aby skórka chleba nie była za twarda 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy ja zimną wodą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne