Lekka sałatka z rukoli z kurczakiem i pomidorami

Lato to czas, kiedy nie się chce nam się stać przy garach lub nie mamy na to czasu, robimy przetwory, spędzamy więcej czasu na zewnątrz na piknikach czy spacerach. Jemy mniej kalorycznie i lekko. Ta sałatka idealnie nadaje się na letnie obiady lub drugie śniadanie na pikniku czy też do pracy. Pikantny, orzechowy smak rukoli, bardzo słodkie dojrzałe pomidory i lekki kurczak z suszonymi pomidorami. Dla mnie to danie to istna petarda jeżeli chodzi o smak.


1 pojedyncza pierś z kurczaka
50 g rukoli
100 g pomidorków cherry
5 pomidorów suszonych z oleju
1/2 czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 mała łyżeczka oleju, w którym zalane były pomidory
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz

Na sos:
1 i 1/2 łyżki octu winnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
sól i pieprz


Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paseczki. Suszone pomidory również pokroić w paseczki. Do piersi dodać suszone pomidory, olej, paprykę słodką, ostrą, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. wszystko razem wymieszać, zostawić na chwilę, aby mięso się zamarynowało. Następnie mięso usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Mięso ostudzić.
Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paski
Na dno miski wyłożyć rukolę, na rukoli ułożyć pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami, paski papryki, połówki pomidorków oraz cebulkę. Składniki na sos wymieszać, a następnie skropić nim sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu. Jeżeli sałatkę zabierasz na piknik lub do pracy sos zapakuj w osobny słoiczek i dopiero przed podaniem skrop nim sałatę. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne