Delikatna gęsta, a zarazem lekka zupa, w której smak papryki jest bardzo intensywny, dzięki wcześniejszemu pieczeniu. Smak zupy podkreśliłam słodkimi pomidorami i prażonymi ziarnami słonecznika i dyni. Zupa jest idealna na ciepłe letnie dni, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to jest sycące, ale nie kaloryczne, więc bez obaw możemy wcinać je gdy jesteśmy na diecie. Dla tych, którzy preferują zupy zabielane proponuję dodać kleks gęstego greckiego jogurtu.
5 dużych czerwonych papryk
500 g pomidorów malinowych
500 ml warzywnego wywaru
1 duża słodka cebula
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 słodkiej papryki w proszku
1 gałązka świeżego tymianku
2 małe ząbki czosnku
sól
pieprz
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
500 ml warzywnego wywaru
1 duża słodka cebula
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 słodkiej papryki w proszku
1 gałązka świeżego tymianku
2 małe ząbki czosnku
sól
pieprz
garść pestek słonecznika
garść pestek dyni
Paprykę umyć przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st C. Po pół godzinie pieczenia dołożyć obraną przeciętą na pół cebulę oraz czosnek, paprykę przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze pół godziny. Gorącą paprykę wyjąć z piekarnika i włożyć do miski, przykryć folią spożywczą lub aluminiową. Kiedy papryka trochę przestygnie zdjąć skórkę. Pomidory sparzyć przez kilka minut we wrzątku i również zdjąć skórką.
Pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, czosnek, cebulę i paprykę włożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Dodać przyprawy oraz świeże listki tymianku, gotować ok. 10 minut od zagotowania , a następnie wszystko razem rozdrobnić za pomocą blendera aby powstał gęsty, gładki krem.
Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać na gorąco lub zimno posypaną ziarnami. Ewentualnie dodać kleks jogurtu greckiego. Smacznego!
Pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, czosnek, cebulę i paprykę włożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym. Dodać przyprawy oraz świeże listki tymianku, gotować ok. 10 minut od zagotowania , a następnie wszystko razem rozdrobnić za pomocą blendera aby powstał gęsty, gładki krem.
Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać na gorąco lub zimno posypaną ziarnami. Ewentualnie dodać kleks jogurtu greckiego. Smacznego!
Kremu z papryki jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńPolecam ugotować, jest pyszny
UsuńNiebo w gębie! Naprawdę pysznie smakuje ten krem. Jakby tylko jeszcze papryki nie trzeba było obierać:P
OdpowiedzUsuńAle jak zawiniesz w folię po pieczeniu, to nie ma problemu, sama idealnie schodzi
Usuń