Chlebek o smaku ziół i masła czosnkowego jest idealny na spotkania rodzinne lub jako dodatek do grilla. Należy tylko pamiętać aby do zrobienia chlebka użyć prawdziwego masła, a nie margaryny. Ilość ziół i czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć, zależnie od preferencji smakowych.
Na chlebek:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju rzepakowego
Na masło ziołowo czosnkowe:
200 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
3 łyżki siekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju rzepakowego
Na masło ziołowo czosnkowe:
200 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
3 łyżki siekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki soli
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńSmakowity
OdpowiedzUsuń