Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania

Chlebek o smaku ziół i masła czosnkowego jest idealny na spotkania rodzinne lub jako dodatek do grilla. Należy tylko pamiętać aby do zrobienia chlebka użyć prawdziwego masła, a nie margaryny. Ilość ziół i czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć, zależnie od preferencji smakowych.


Na chlebek:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju rzepakowego

Na masło ziołowo czosnkowe:
200 g masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
3 łyżki siekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki soli



  • Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania Miękkie masło rozgnieść widelcem w miseczce. Do masła dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wszystko razem wymieszać
  • Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania Drożdże rozkruszyć i dodać do nich ciepłą wodę, cukier oraz 3 łyżki maki. Wszystko razem rozmieszać i postawić rozczyn w ciepłym miejscu aby zaczął pracować. Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodać do niego resztę przesianej mąki, sól oraz olej. Wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1h, ciasto powinno podwoić objętość.
  • Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywania Gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt i rozsmarować na nim równomiernie masło z ziołami i czosnkiem.
  • Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywaniaCiasto zawinąć wzdłuż dłuższego boku w ok 1/3 szerokości, a potem złożyć jeszcze raz, aby powstały 3 warstwy ciasta przełożone masłem. Ciasto ciąć w poprzek na 2 centymetrowe paski i układać je ciasno obok siebie w natłuszczonej keksówce. (najlepsza będzie silikonowa), tak aby powstała charakterystyczna harmonijka.
  • Ziołowo-czosnkowy chlebek do odrywaniaGotowy chlebek odstawić na jeszcze 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu. Chlebek piec przez 40 minut,, po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Smacznego!

3 komentarze:

Popularne