Zdrowe muffinki z fasoli bez mąki i cukru

Nawet przy stosowaniu różnego rodzaju diet mamy czasem ochotę na coś słodkiego. Moja propozycja to pyszne kakaowo-orzechowe muffinki. Są naprawdę bardzo smaczne i z powodzeniem zaspokajają chęć na coś słodkiego. Dodatkowo dzięki dodatkom takim jak biała fasola, płatki owsiane, banan czy orzechy laskowe są bardzo pożywne i możemy je zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Znakomite la dzieci jak i dorosłych. Przygotowanie muffinek jest łatwe i ekspresowe, co jest ich dodatkową zaletą.


Na 12 sztuk:
240 g białej fasoli z puszki
2 małe dojrzałe banany
50 g płatków owsianych
4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych
2 jajka L
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
duża garść orzechów laskowych


 Piekarnik nagrzać do 180 st C. Fasolę odcedzić i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Po odcedzeniu wsypać do miski. Do fasoli dodać banany (najlepiej jak są bardzo dojrzałe, wtedy są słodsze) , wbić jajka i wsypać płatki owsiane wszystko razem rozdrobnić blenderem. Następnie do masy dodać mielone orzechy, miód, kakao, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W foremkach na babeczki umieścić papilotki, a następnie wypełnić je masą na babeczki do 2/3 wysokości foremki. Orzechy pokruszyć i posypać nimi babeczki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki ostudzić. Smacznego!


2 komentarze:

Popularne