Pomidorki koktajlowe marynowane

Właśnie zaczął się mój ulubiony czas w roku, czas przetworów. Staram się zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Uwielbiam potem oglądać te wszystkie kolorowe pyszności zamknięte w słoikach, a jeszcze bardziej lubię je jeść. Przetwory to taki mały kawałek lata ukryty w słoikach w mojej spiżarni.
Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu, świetny składnik lekkich sałatek letnich oraz super dodatek do mięs z grilla.


Na 3 słoiki o pojemności 500 ml
0,5 kg pomidorków koktajlowych
0,8 kg młodej, słodkiej cebuli
1 l wody
100 ml octu spirytusowego 10%
1,5 łyżki soli
4 łyżek cukru
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu ziarnistego


Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Wodę z cukrem, octem i solą zagotować. Do gotującej się zalewy wrzucić cebulę. Cebulę gotować ok. 20 sekund, a następnie ja odcedzić. Zalewę odstawić do ostygnięcia.
Pomidorki umyć, a następnie układać je w słoikach na przemian z cebulą. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy, po dwa ziarenka ziela angielskiego i po cztery ziarenka pieprzu.
Pomidory zalać zimną zalewą. Garnek wyłożyć ściereczką, a następnie ułożyć w nim słoiki. Nalać wody do 2/3 wysokości słoików.
Pasteryzować 5 do 10 minut od zagotowania. Smacznego!


2 komentarze:

Popularne