Na pizzę ochotę mam zawsze. Tym razem zamiast tradycyjnego pomidorowego sosu śmietankowy na bazie creme fraiche. Do tego dwa rodzaje sera, wyrazisty cheddar i śmietankowa mozzarella. Całości dopełnia niezastąpiona salami i czerwona cebula. Pizza ta jest mięciutka i puszysta , ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża (średnica ok 43-45 cm) i naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia).
Na ciasto
500 g mąki pszennej (najlepiej 00)
2,5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Na sos:
200 creme fraishe
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
500 g mąki pszennej (najlepiej 00)
2,5 dag drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Na sos:
200 creme fraishe
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Dodatki:
200 g sera cheddar
150 g sera mozzarella
100 g salami
1 czerwona cebula
pieprz
Dodatki:
200 g sera cheddar
150 g sera mozzarella
100 g salami
1 czerwona cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz