Odkąd spróbowałam tej niezwykłej potrawy w gruzińskiej restauracji, wiedziałam, że muszę przygotować ją w domu. Myślałam, że przygotowanie jest bardziej skomplikowane. A tak naprawdę to proste, ale za to niezwykle smaczne danie.
Tradycyjne, duże pierogi wypełnione mięsem i bulionem. Charakterystyczny smak mięsa podkreślony świeżą kolendrą. Często robione z baraniny, wieprzowiny czy wołowiny lub z mieszanki mięs. U mnie z wołowiną.
Na ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
500 g wołowiny
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml zimnej wody
sól
pieprz
500 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
500 g wołowiny
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml zimnej wody
sól
pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz