Wszyscy chyba lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:)
Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe.
Muszę przyznać, że czasem "radosna twórczość" z tego co akurat jest w domu, to strzał w dziesiątkę:)
Na biszkopt, blaszka o wymiarach 25x30 cm
8 jajek L
2 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)
Na krem waniliowy:
3 szklanki mleka (poj.250ml)
4 żółtka
1 całe jajko
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
4 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
300 g prawdziwego masła (82/83%)
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki esencji waniliowej
Ponad to:
300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
24 sz.t herbatników
8 jajek L
2 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)
Na krem waniliowy:
3 szklanki mleka (poj.250ml)
4 żółtka
1 całe jajko
3 kopiate łyżki mąki pszennej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
4 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
300 g prawdziwego masła (82/83%)
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki esencji waniliowej
Ponad to:
300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
24 sz.t herbatników
150 g orzechów laskowych
Dobre jest takie ciasto, w ogóle, każde ciasto z nutellą jest dobre :D
OdpowiedzUsuń