Roszponka inaczej roszpanka lub roszpunka, która tak naprawdę nie jest sałatą, choć za sałatę się ją uważa. Kiedyś traktowana jako chwast, dziś doceniamy ,to że zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych.
Z roszponki, pomidora i ogórka przygotowałam właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie.
40 g świeżej roszponki
250 g ogórków koktajlowych
1/2 dużego ogórka szklarniowego
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 czerwonej cebuli
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy stołowej
sól i pieprz
250 g ogórków koktajlowych
1/2 dużego ogórka szklarniowego
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 czerwonej cebuli
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy stołowej
sól i pieprz
Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki, a ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.
Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego!
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.
Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz