Mięso z indyka jest najchudszym powszechnie stosowanym mięsem, więc idealnie nadaje się do lekkich posiłków. Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, a produkowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę i wyszło naprawdę bardzo smacznie, a zarazem zdrowo.
Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu.
400 g mięsa z indyka (może być z piersi lub udźca)
250 g brązowych pieczarek
1 i 1/2 czerwonej cebuli
2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła)
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka rzepakowego oleju
250 g brązowych pieczarek
1 i 1/2 czerwonej cebuli
2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła)
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 łyżka rzepakowego oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz