Fit sałatka z grillowaną piersią z kurczaka

Dla wszystkich na wiosennej diecie, wymyśliłam sałatę, i to nie byle jaką sałatkę. Sałatkę zrobiłam zamiast obiadu i muszę przyznać , że jest naprawdę smaczna.
Soczysty grillowany kurczak w marynacie z sosu sojowego, słodkie pomidorki, niezwykle soczysta czerwona papryka, słone oliwki i chrupiąca sałata, wszystko dopełnia vinegret zrobiony na bazie octu jabłkowego. Wszyscy się najedli do syta i nikt nie był głodny. Serdecznie polecam, bo w kilka minut mamy wartościowe i zdrowe danie. Możemy zrobić ją z powodzeniem na drugie śniadanie do pracy i w pracy polać ją tylko sosem-idealnie nadaje się do pudełka.


1 duża pierś z kurczaka
300 g pomidorów koktajlowych
1 duża czerwona papryka
1/4 główki sałaty lodowej
15 sztuk zielonych oliwek
1/2 dużego ogórka szklarniowego

Na marynatę do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli

Na sos Vinegret:
6 łyżek oleju rzepakoego
3 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka łagodnej musztardy
sól i pieprz

Ponad to :
olej roślinny w sprayu lub mała łyżeczka zwykłego oleju rzepakowego 


  • Fit sałatka z grillowaną piersią z kurczaka Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Pierś przeciąć w poprzek na pół. Sos sojowy wymieszać z sosem chilli i zalać mieszanką pierś, mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Mięso zamknąć szczelnie w pojemniku i umieścić w lodówce na 24 h.
    Patelnię grillową spryskać olejem w sprayu (jeżeli takiego nie macie za pomocą ręcznika papierowego natrzyjcie ją łyżeczką oleju) i rozgrzać. Kawałki piersi smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie usmażone, ale soczyste.
    Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w paski, które następnie przekroić na pół. Sałatę lodową pokroić dość drobno, pomidorki koktajlowe i oliwki na pół. Pierś z kurczaka pokroić w plastry.
  • Fit sałatka z grillowaną piersią z kurczaka Ocet i sok z cytryny umieścić w miseczce, następnie dodać olej oraz musztardę, wymieszać wszystko, aż sos będzie gładki, doprawić solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki sałatki umieścić w dużej misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu do sałatki.
    Sałatkę można przygotować wcześniej, jednak nie polewamy ją sosem, tylko przechowujemy wymieszane składniki w lodówce, a sos w osobnym naczyniu. Kiedy nadejdzie pora podania, po prostu należy ją polać sosem i wymieszać.

1 komentarz:

  1. Połączenie świeżych warzyw, zieleniny oraz lekkostrawnych białek sprawia, że ta sałatka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

    OdpowiedzUsuń

Popularne