Dla wszystkich na wiosennej diecie, wymyśliłam sałatę, i to nie byle jaką sałatkę. Sałatkę zrobiłam zamiast obiadu i muszę przyznać , że jest naprawdę smaczna.
Soczysty grillowany kurczak w marynacie z sosu sojowego, słodkie pomidorki, niezwykle soczysta czerwona papryka, słone oliwki i chrupiąca sałata, wszystko dopełnia vinegret zrobiony na bazie octu jabłkowego. Wszyscy się najedli do syta i nikt nie był głodny. Serdecznie polecam, bo w kilka minut mamy wartościowe i zdrowe danie. Możemy zrobić ją z powodzeniem na drugie śniadanie do pracy i w pracy polać ją tylko sosem-idealnie nadaje się do pudełka.
1 duża pierś z kurczaka
300 g pomidorów koktajlowych
1 duża czerwona papryka
1/4 główki sałaty lodowej
15 sztuk zielonych oliwek
1/2 dużego ogórka szklarniowego
Na marynatę do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
Na sos Vinegret:
6 łyżek oleju rzepakoego
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka łagodnej musztardy
sól i pieprz
Ponad to :
olej roślinny w sprayu lub mała łyżeczka zwykłego oleju rzepakowego
300 g pomidorów koktajlowych
1 duża czerwona papryka
1/4 główki sałaty lodowej
15 sztuk zielonych oliwek
1/2 dużego ogórka szklarniowego
Na marynatę do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki słodko-kwaśnego sosu chilli
Na sos Vinegret:
6 łyżek oleju rzepakoego
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka łagodnej musztardy
sól i pieprz
Ponad to :
olej roślinny w sprayu lub mała łyżeczka zwykłego oleju rzepakowego
Połączenie świeżych warzyw, zieleniny oraz lekkostrawnych białek sprawia, że ta sałatka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
OdpowiedzUsuń