Gołąbki bez zawijania

Gołąbki, leniwe, poznańskie...różne mają nazwy. Są to po prostu kotleciki z mięsa, ryżu i i siekanej kapusty. Jest to super pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą.


500 g łopatki wieprzowej
500 g białej kapusty
2 cebule
2 jajka L
100 g ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
sól
pieprz
olej do smażenia

Na sos:
200 g koncentratu pomidorowego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pasty z papryczek chilli (można zastąpić chilli w proszku)
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżeczki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 


Ryż ugotować w posolonej wodzie..Kapustę posiekać drobno, posolić i odstawić aby puściła sok. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odcisnąć z soku i dodać do zmielonego mięsa. Cebulkę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa. Następnie dodać kaszę, jajka, ugotowany ryż i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki i smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Sos. Cebulkę i czosnek obrać , posiekać i zeszklić, następnie zalać bulionem. Do bulionu dodać koncentrat, pastę z chilli i przyprawy, gotować ok 10 minut. Mąkę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody, dodać do sosu i gotować, aż sos zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne