Drobiowa szyneczka z szynkowara z suszonymi pomidorami

Tym razem szynkeczka mielona, ale nie oszukujmy się są mielonki i "mielonki", do tych sklepowych zazwyczaj mieli się psa z budą i łańcuchem (jak mawiała moja ś.p. babcia Wandzia).
Moja mielonka jest z piersi kurczaka, więc chuda- będzie pasować dbającym o linię. Prócz "zwykłych" przypraw dodałam do niej suszone pomidory, które nadały wędlince charakteru.



2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki siekanej natki pietruszki
6 połówek suszonych pomidorów
1 łyżeczka soli peklowej
2 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 szkl wody
pieprz



Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać.  Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość galaretki naokoło wędliny, można wmieszać kilka łyżek zimnej wody.Włożyć do worka, a następnie do szynkowara. Odstawić do na noc do lodówki. Rano wstawić do garnka z wodą (woda ma sięgać 1 cm od brzegu szynkowara, aby woda nie nalała się do środka). Parzyć w 80 st. C przez 2 godziny. Ostudzić, wstawić znów na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć szynkę z szybkowara i worka. Jeżeli masz z tym problem włóż szybkowar na chwileczkę pod strumień gorącej wody.
Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne