Do zużycia miałam sporo białek, które zostały z pieczenia ciasta kruchego, postanowiłam zrobić ciacho z kremem. Upiekłam al'a biszkopt z samych białek, które przełożyłam delikatnym kremem o smaku chałwy waniliowej, całość wykończyłam słomką ptysiową (u mnie akurat o smaku cynamonowym, ale można użyć zwykłej).
Składniki na formę o wymiarach 25x25 cm
Na ciasto:
200 ml białek ( białka z 8/9 szt)
szczypta soli
200 ml oleju
2 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl ciepłej wody
Na masę:
2 budynie waniliowe z cukrem
250 g masła
1/2 l mleka
200 g chałwy waniliowej
Na poncz:
1 szkl letniej wody
3 łyżki syropu waniliowego
Ponad to:
50 g słomki ptysiowej z cukrem
Na ciasto:
200 ml białek ( białka z 8/9 szt)
szczypta soli
200 ml oleju
2 i 1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl ciepłej wody
Na masę:
2 budynie waniliowe z cukrem
250 g masła
1/2 l mleka
200 g chałwy waniliowej
Na poncz:
1 szkl letniej wody
3 łyżki syropu waniliowego
Ponad to:
50 g słomki ptysiowej z cukrem
Super pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Izuś:)
Usuń