A kto powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.
Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny.
To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę ładnych tortów popełniłam. Za to babka zawsze z zakalcem i żeby to był przepis cud, miód prosty jak dla przedszkolaków i tak moja babka zawsze w śmietniku lądowała. A dziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!!
Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi w postaci białej fasoli z puszki babka jest delikatna, wilgotna i puszysta, a smak fasoli jest w ogóle nie wyczuwalny.
To ciasto jest idealne jeszcze z jednego powodu, a mianowicie przez swoje 36- letnie życie nie upiekłam jeszcze dobrej babki. No biszkopty wyśmienite, idealne lub mniej, szarlotki i inne murzynki. Ba, nawet trochę ładnych tortów popełniłam. Za to babka zawsze z zakalcem i żeby to był przepis cud, miód prosty jak dla przedszkolaków i tak moja babka zawsze w śmietniku lądowała. A dziś tadam!!! Babka fasolowa wyszła pyszna, mięciutka i bez zakalca!!!
Na formę o poj. 1,4 L:
1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki
350 g maki pszennej
3 jajka L
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
60 g masła
250 g kwaśnej śmietany 12 %
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
sok z 1/2 małej cytryny
1 łyżka gorącej wody
Do wysmarowania formy:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
1 puszka białej fasoli (po odsączeniu 220 g) użyłam Pudliszki
350 g maki pszennej
3 jajka L
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
60 g masła
250 g kwaśnej śmietany 12 %
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na lukier :
4 czubate łyżki cukru pudru
sok z 1/2 małej cytryny
1 łyżka gorącej wody
Do wysmarowania formy:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz