Dziś rolada z mielonego karczku. Doskonała alternatywa dla kotletów mielonych, soczyste mielone mięso, któremu smak nadają pieczarki z cebulą. Dodatkowo rolada nie jest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż "zwykłe" mielone z patelni i zdecydowanie lepiej się prezentuje.
Na roladę:
500 g karczku (może być łopatka wieprzowa)
1 mała czerstwa kajzerka
2 cebule
1 jajko L
sól i pieprz
Na farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
2 łyżki masła
sól i pieprz
500 g karczku (może być łopatka wieprzowa)
1 mała czerstwa kajzerka
2 cebule
1 jajko L
sól i pieprz
Na farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
2 łyżki masła
sól i pieprz
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż z pieczarek odparuje woda, często mieszając. Ewentualnie doprawić farsz.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę, jajko, oraz przyprawy, masę mięsną dobrze wymieszać.
rozłożyć duży płat folii aluminiowej. Mięso cienko rozłożyć na folii na prostokąt o wymiarach ok. 50-40 cm. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek. Za pomocą folii zwinąć mięso w ciasną roladę, szczelnie owinąć folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do całkowitego wystygnięcia. Roladę kroić na zimno, kiedy już rolada się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę, jajko, oraz przyprawy, masę mięsną dobrze wymieszać.
rozłożyć duży płat folii aluminiowej. Mięso cienko rozłożyć na folii na prostokąt o wymiarach ok. 50-40 cm. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek. Za pomocą folii zwinąć mięso w ciasną roladę, szczelnie owinąć folią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawić w folii do całkowitego wystygnięcia. Roladę kroić na zimno, kiedy już rolada się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz