Cytrynowe pączki serowe

Najlepszy przepis na Tłusty Czwartek dla zapracowanych i zabieganych. Malutkie serowe pączusie, które zrobisz w kilka minut. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Do pączków dodałam skórkę z cytryny, sok, oraz likier cytrynowy, dzięki temu pączki nabrały pysznego cytrynowego aromatu.


Na pączki:
300 g mąki pszennej
250 g twarogu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki likieru cytrynowego

Ponad to:
0.5 l oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder do posypania 



  • Cytrynowe pączki seroweWszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste.
  • Cytrynowe pączki seroweNabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie.
  • Cytrynowe pączki serowePączki smażyć na rozgrzanym oleju, na małym ogniu (nie powinny się smażyć zbyt szybko, żeby dosmażyły się w środku).
    Usmażone pączki osączać na ręczniku papierowym, a następnie posypywać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne