Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine

W tym roku, na trzecie urodziny moja córeczka Hania zażyczyła sobie tort na urodziny z bohaterkami bajki Shimmer i Shine. Bohaterki mają niebieskie i różowe włosy, dlatego biszkopty do tortu i krem maślany zrobiłam właśnie w tych kolorach. Dodatkowo boki obsypałam jadalnym brokatem, który bohaterki bajki wprost uwielbiają. Biszkopty przełożone zostały masą z serka mascarpone i śmietanki 36%, a w środek dodatkowo włożyłam maliny w galaretce. Może tort nie jest idealny pod względem wyglądu (córcia tak bardzo chciała patrzeć jak go ozdabiam, aż w niego wpadła i był niestety troszkę krzywy), to był naprawdę smaczny, a córeczka zachwycona:)

Na dwa biszkopty o średnicy 23 cm:
6 jaj L
6 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
barwnik błękitny i różowy
aromat śmietankowy
szczypta soli

Na masę:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny

Na krem maślany:
600 g masła 82/83%
600 g cukru pudru
sok z połowy cytryny

Na poncz:
300 ml wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
300 g mrożonych malin
wydruk cukrowy (u nas z motywem Shimmer i Shine )
różowy i niebieski jadalny brokat


  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i ShineJeden biszkopt to 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat , szczypta soli oraz odrobina barwnika.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą, a następnie dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodając po jednym żółtku nadal miksować, dodać aromat i barwnik. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej za pomocą szpatułki. Piec w tortownicy o średnicy 23 cm, ciasto wylać do tortownicy, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. po upieczeniu biszkopt całkowicie wystudzić. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, dodając inny barwnik.
    Każdy z biszkoptów przeciąć na pół, tak abyśmy mogli otrzymać 4 placki.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i ją ostudzić. W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier miksować aż krem zrobi się gęsty (6-7 minut), a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine W pół litra wrzątku rozpuścić dwie galaretki, kiedy przestygną dodać mrożone maliny i wymieszać. Należy to robić tuż przed wylaniem malin na tort, ponieważ mrożone maliny w trybie błyskawicznym ścinają galaretkę.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i ShineZ wody, soku cytrynowego i cukru pudru zrobić poncz. ! niebieski placek otoczyć rantem następnie go nasączyć ponczem i wyłożyć 1/2 masy śmietanowej, przykryć różowym plackiem, który również nasączyć.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i ShineNastępnie na placek wylać maliny w galaretce, przykryć drugim niebieskim plackiem. Biszkopt nasączyć i wyłożyć na niego drugą połową masy ze śmietanki i mascarpone, przykryć ostatnim plackiem, który również nasączyć.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i ShineMasło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż masło zrobi się puszyste, następnie do masła dodać sok z cytryny i partiami cukier puder, aż uzyskamy gęstą gładka masę. 2/3 masy wykorzystać do otynkowania boków i góry tortu.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i ShinePozostały krem maślany podzielić na pół. Do jednej części dodać barwnik błękitny, a do drugiej różowy. Oba kremy przełożyć do osobnych foliowych rękawów. Różowy i niebieski krem wcisnąć do 3 rękawa, tak aby połowa kremu była różowa, a połowa błękitna.
  • Tort śmietankowy z malinami Shimmer i Shine Na górę tortu położyć wydruk cukrowy. Za pomocą gwiazdkowej tylki wyciskać dwukolorowe gwiazdki naokoło wydruku, oraz na dole tortu. Boki ciasta posypać kolorowymi brokatami jadalnymi. Wstawić tort do lodówki do schłodzenia. Tort najlepiej kroi się nagrzanym we wrzącej wodzie nożem. Smacznego!






4 komentarze:

Popularne