Curry z kurczaka z pomidorami na mleczku kokosowym

Curry z kurczaka to potrawa, którą często przyrządzam, do tego chlebki naan i miłość męża dozgonna :) Pikantnie, rozgrzewająco i w jednym garnku (patelni).
Jednak przeważnie robiłam wersję na jogurcie, tym razem miałam w domu mleczko kokosowe do wykorzystania. A żeby było ciekawiej dodałam pomidory krojone z puszki, muszę przyznać, że smak petarda, co prawda mąż twierdzi, że poprzednia wersja o minimum, tą wyprzedza, jednak dla mnie ta jest the best, bo kocham pomidory miłością wielką i nieskończoną. Polecam soczysty kurczak w pikantnym sosie curry na bazie mleczka kokosowego z obowiązkową nutką pikanterii.


500 g piersi z kurczaka
2 cebule
sok i skórka otarata z jednej cytryny lub limonki
1 papryczka chilli
400 g pomidorów krojonych z puszki
400 ml dobrego mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
20 g przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz i sól
3 łyżki oleju 


Kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego posiekaną papryczkę chilli, pieprz cayenne, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz, oraz imbir-tak przygotowaną marynatą zamarynować mięso, na co najmniej 30 minut, W tym czasie cebulę obrać i posikać, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem , aż kurczak będzie miękki. Do sosu dodać mleczko kokosowe, kurkumę i curry. Dusić jeszcze aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, chlebkami naan lub kaszą bulgur. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne