Schab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką z pomidorów, kiszonego ogórka i cebulki.
4 kotlety ze schabu (po150 g każdy)
3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej)
1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny)
200 g śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej)
1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny)
200 g śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki).
Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
pyszny sos!
OdpowiedzUsuńTeż go lubię, jeden z moich ulubionych:)
Usuńzrobilam i dodalam tylko koperek do sosu i jestem mega zadowolona dziekuje pychotka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam
Usuń