Kurczak po meksykańsku

Od zawsze lubimy na ostro, od zawsze lubię eksperymenty kulinarna. Dziś danie inspirowane daniem kuchni meksykańskiej-chilli con carne, które oboje uwielbiamy. Zamiast mięsa mielonego użyłam kurczaka. Dlaczego kurczak? Bo to zdrowsze i chudsze mięso, no i oczywiście dużo szybsze do przygotowania. Mięso soczyste, kukurydza chrupiąca, danie pikantne-ogólnie, naprawdę smaczne i ekspresowe danie, które podałam z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy.


500 g piersi z kurczaka
400 g czerwonej fasoli z puszki
400 g kukurydzy konserwowej z puszki
400 g pomidorów z puszki
200 g przecieru pomidorowego lub passaty (nie koncentratu)
2 cebule
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
sok i skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4 łyżki oleju rzepakowego

Pond to:
200 g ryżu
1 łyżeczka kurkumy sól 

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i paprykę pomroić i zeszklić na oleju .Do cebuli i papryki dodać kurczaka, przyprawy i czosnek- podsmażyć. Następnie dodać sok i skórkę cytryny, pomidory oraz przecier pomidorowy, dusić aż kurczak zmięknie. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę Na końcu ewentulnie doprawić.
Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Kurczaka z warzywami podawać z gorącym ryżem.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne