Każdy wie, że zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści, ani kości. Jest to pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie.
Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania lub krojenia na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji.
Tuszka z dużego, tłustego królika wraz z podrobami ok. 3 kg
800 g podgardla wieprzowego
2 kajzerki
5 jaj L
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/ 2 selera
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Gałka muszkatołowa
Papryka słodka w proszku
Imbir mielony
1/2 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
5 gałązek świeżego rozmarynu
800 g podgardla wieprzowego
2 kajzerki
5 jaj L
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/ 2 selera
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Gałka muszkatołowa
Papryka słodka w proszku
Imbir mielony
1/2 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
5 gałązek świeżego rozmarynu
Ponad to:
5 foremek aluminiowych o poj 600 ml
5 foremek aluminiowych o poj 600 ml
Ale da się też kroić ? Czy tylko smarować? Lubię pasztet w kawałkach , podawany na półmisku razem z wędlinami, da się tak ?
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu, da się:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń