Bułeczki morlińskie z kiełbaską

Mięciutkie pachnące bułeczki z delikatną kiełbaską od Morlin Franki. Małe kiełbaski otuliłam bułeczką i posypałam czarnuszką, wyszło naprawdę smacznie.
  Idealnie sycą i świetnie smakują .Bułeczki takie można zajadać od razu po upieczeniu na ciepło, ale świetnie się też sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Pieczywo z kiełbaską idealnie będą również pasować do zupy, kiedy brak nam czasu na przygotowanie drugiego dania. (z powodzeniem można je przygotować dzień wcześniej, a czas przygotowania z pieczeniem to tylko 35 minut).
 Sięgnijcie po więcej kiełbaskowych inspiracji na Kiełbasy Morlińskie


 8 Kiełbasek Franki Morliny
0,5 kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
1 łyzeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7g drożdży instant
2 jajka L
czarnuszka do posypania

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Do miski wsypać mąke,sól i cukier i drożdże, dodać ciepłej wody i jedno jajko, zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę i zapomocą noża podzielić je na 8 części. Z każdej części uformować długi na ok 20 cm wałeczek, a następnie go spłaszczyć. Kiełbaski spiralnie owijać ciastem. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostałe jajko roztrzepać i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch bułek, posypać bułeczki czarnuszką. Piec 20 minut, aż bułeczki się zrumienią. Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!
Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne