Serniki uwielbiam wszystkie. Tym razem upiekłam tradycyjny ciężki sernik na kruchym cieście z prawdziwego twarogu. Sernik jest mocno kremowy i śmietankowy. Ser tradycyjnie przemieliłam na maszynce do mięsa, jak to robiły nasze babcie i dodałam ubitą z białek pianę. Całości dopełnia kakaowa polewa. Sernik jest bardzo podzielny, bo zrobiłam go na dużej blasze. idealnie nada się na świąteczne spotkania rodzinne lub jako ciasto na imieniny do pracy.
W przygotowaniu sernika pomogła mi moja niespełna trzyletnia córeczka, więc i wy możecie poprosić swoje dzieci o pomoc-dla nich to świetna zabawa i nauka zarazem!
Na dużą blaszkę 25x30 cm
Na kruchy spód:
130 g masła
300 g mąki krupczatki
1 całe jajko
1 żółtko
5 łyżek cukru pudru
Na sernik:
1,2 kg tłustego twarogu
300 g cukru
330 ml śmietanki 36%
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 jajek L
szczypta soli
Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
Na kruchy spód:
130 g masła
300 g mąki krupczatki
1 całe jajko
1 żółtko
5 łyżek cukru pudru
Na sernik:
1,2 kg tłustego twarogu
300 g cukru
330 ml śmietanki 36%
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 jajek L
szczypta soli
Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz