Sernik tradycyjny z 10 jaj

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym razem upiekłam tradycyjny ciężki sernik na kruchym cieście z prawdziwego twarogu. Sernik jest mocno kremowy i śmietankowy. Ser tradycyjnie przemieliłam na maszynce do mięsa, jak to robiły nasze babcie i dodałam ubitą z białek pianę. Całości dopełnia kakaowa polewa. Sernik jest bardzo podzielny, bo zrobiłam go na dużej blasze. idealnie nada się na świąteczne spotkania rodzinne lub jako ciasto na imieniny do pracy. 
W przygotowaniu sernika pomogła mi moja niespełna trzyletnia córeczka, więc i wy możecie poprosić swoje dzieci o pomoc-dla nich to świetna zabawa i nauka zarazem!


Na dużą blaszkę 25x30 cm
Na kruchy spód:
130 g masła
300 g mąki krupczatki
1 całe jajko
1 żółtko
5 łyżek cukru pudru

Na sernik:
1,2 kg tłustego twarogu
300 g cukru
330 ml śmietanki 36%
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki maki ziemniaczanej
10 jajek L
szczypta soli

Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny 



  • Sernik tradycyjny z 10 jaj1. Ciasto. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Przed pieczeniem w cieście zrobić dziurki widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby spód się podpiekł. Po wyjęciu ciasta piekarnik zmniejszamy na 160 st.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj2. Ser przemielić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka umieścić w wysokiej misce i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę również ubić na sztywno.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj3. Do zmielonego sera wsypać cukier, budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka, wszystko razem zmiksować mikserem.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj4. Do sera stopniowo dodawać pianę z białek i mieszać ser szpatułką, następnie w taki sam sposób wmieszać do masy serowej ubitą śmietankę.
  • Sernik tradycyjny z 10 jaj5. Masę serową wylać na blaszkę. Do piekarnika nagrzanego na 160 st. C wstawić na spód naczynie z wodą. Sernik piec 90 minut, po tym czasie zostawić sernik w piekarniku aby stopniowo stygł, wtedy nie opadnie. Po upływie ok 20 minut piekarnik można delikatnie uchylić, ale sernik należy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Kiedy sernik jest już zimny szykujemy polewę
    Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne