Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do farszu nie użyłam suszonych grzybów, ale tych świeżych. Przygotowując je możecie użyć również tych mrożonych. Farsz jest mega pyszny bo proporcje to aż50% grzybów, na 50% kapusty! Paszteciki posypałam czarnuszką, którą wszyscy uwielbiamy. Z porcji wychodzi aż 40 pasztecików, a ciasto choć drożdżowe nie jest na prawdę wymagające. Polecam serdecznie!
Na ciasto:
600 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml mleka
100 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Na farsz:
500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych
500 g kapusty kiszonej
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
pieprz
Ponad to:
1 jajko
czarnuszka
600 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml mleka
100 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Na farsz:
500 g świeżych grzybów leśnych (u mnie kozaki i podgrzybki), można użyć mrożonych
500 g kapusty kiszonej
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
pieprz
Ponad to:
1 jajko
czarnuszka
Wspaniałe paszteciki
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu
Usuń