Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Sałatka, którą wymyśliłam na moją imprezę urodzinową, składa się z moich ulubionych składników i nie zawiera majonezu. Nie wiem czy zdrowsza, ale na pewno inna. Chrupiące kukurydza i czerwona papryka, które uwielbiam, makaron bez, którego nie umiem żyć, pyszny sos pomidorowy i jeszcze coś dla tych, którzy nie mogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone. 
Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie.



300 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g mielonej wołowiny
150 g makaronu kokardki
1 czerwona papryka
400 g kukurydzy konserwowej
1 duża czerwona cebula
pęczek zielonej pietruszki
150 g żółtego sera
3 małe ogórki kiszone
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
czosnek granulowany
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu 


Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze 10 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Natkę pietruszki, czerwoną paprykę i cebule pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone na drobnych.
Na dno przeźroczystej miski wyłożyć makaron, posypać go słodka papryką w proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego!

4 komentarze:

Popularne