Paczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję.
duże opakowanie ciasta francuskiego - 375g
8 plastrów szynki
12 plastrów sera gouda
4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
sól i pieprz
8 plastrów szynki
12 plastrów sera gouda
4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia i posypać je pozostałym parmezanem Piec przez 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!
super pomysł
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam z serem:)
OdpowiedzUsuń