Dziś polecam niezwykłe gofry. Niezwykłe, bo wykonane z tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem pysznej kiełbasy Morliny z szynki. Gofry są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.
Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa jest pełna smaku i aromatu. Dlatego z pełną odpowiedzialnością dodałam ją do mojego dania.
Same gofry przygotowuje się dość szybko i łatwo, a dodatkowo można je przygotować wcześniej i odgrzać w nagrzanym piekarniku w kilka minut.
Potrawa świetnie nadaje się dla gości, na pewno będą zaskoczeni tak niezwykłymi goframi:)
Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź https://morliny.pl
Chcesz zobaczyć więcej niebanalnych pomysłów na kiełbaski Morliny? Odwiedź https://morliny.pl
1 kg obranych ziemniaków
2 kiełbasy z szynki Morliny
2 jajka L
2 małe cebule lub 1 duża
1 mała czerwona papryka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
czosnek granulowany
1/2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odsączyć z wody, wodę odlać,a skrobię dodać do ziemniaków. Ja zrobiłam to za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, tarcie ziemniaków jest szybsze.Do ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Całą masę doprawić i dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać i za pomocą silikonowego pędzelka natłuścić. Kłaść porcje masy ziemniaczanej i piec do uzyskania złotego koloru, podawać od razu na gorąco, lub później po odgrzaniu w piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz