Bardzo efektowna sałatka, którą znałam w wersji z rybą z puszki. Jednak nie każdy lubi rybę i jej zapach. To zadecydowało , że postanowiłam zrobić tą sałatkę z kiełbasą. Muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Dobra kiełbasa z szynki Morliny idealnie komponuje się z pikantnym sosem, jajkami, ogórkiem kiszonym i słonymi krakersami. Sałatka jest idealna jeżeli chcemy zaskoczyć gości, jej forma bardzo przypomina ciasto. Ładnie się prezentuje na stole i jest naprawdę smaczna, a po więcej fajnych pomysłów na kiełbasy Morliny zapraszam na stronę : https://morliny.pl
Składniki:
2 kiełbaski Morlińskie z szynki
3 duże jajka xl
3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego
100 g żółtego sera
5 łyżek majonezu
1 mały kiszony ogórek
1 mała cebula
1 mała cebula
sól i pieprz
24 słone krakersy
Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę, wymieszać z pikantnym sosem i cebulą.
Jajka obrać oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z dwoma łyżkami majonezu z solą i pieprzem. Żółtka i ogórki, ser żółty również zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wszystkie składniki odłożyć osobno. Ser wymieszać z pozostałym majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Na desce wyłożyć 8 krakersów w prostokąt, na to wyłożyć pastę serową, dokładnie wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na to wyłożyć masę z kiełbasy i sosu i ponownie przykryć krakersami. Na górę wyłożyć białka z majonezem, posypać startymi żółtkami a na końcu startym ogórkiem. Odstawić do lodówki na ok 2 godziny, aby sałatka scaliła się i można ją było kroić. Smacznego!
Fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia w konkursie!
Dziękuję Dorotko za inspirację:)
Usuń