Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną

Bardzo mało wysiłku, kilka składników, a efekt niesamowity. Czasem najprostsze składniki i przepisy, są najlepsze Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:)


Na ok. 20 ciasteczek
2 szklanki maki pszennej (poj 250 ml)
200 g smalcu
1/2 szklanki cukru
1 jajko XL
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g suszonej żurawiny 


  • Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko-zagnieść ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
  • Kruche ciasteczka na smalcu z żurawiną. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokoćć ok. 1cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę aby ostygły. Smacznego!

2 komentarze:

  1. To jest ten smak, który pamiętam z domu babci, niesamowite kruche ciasteczka na smalcu, aż dziwne, że nie ma o tym już nic w nowoczesnej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowoczesna kuchnia powoli wraca do tradycyjnych przepisów...

    OdpowiedzUsuń

Popularne