Bardzo mało wysiłku, kilka składników, a efekt niesamowity. Czasem najprostsze składniki i przepisy, są najlepsze
Tradycyjny babciny przepis na kruche ciasteczka na smalcu. To właśnie smalec sprawia, że ciasteczka są niesamowicie kruche i wprost rozpływają się w ustach. Całości dopełnia smak kwaskowej żurawiny, do tego kawka, albo herbatka i nie trzeba nic więcej:)
Na ok. 20 ciasteczek
2 szklanki maki pszennej (poj 250 ml)
200 g smalcu
1/2 szklanki cukru
1 jajko XL
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g suszonej żurawiny
2 szklanki maki pszennej (poj 250 ml)
200 g smalcu
1/2 szklanki cukru
1 jajko XL
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g suszonej żurawiny
To jest ten smak, który pamiętam z domu babci, niesamowite kruche ciasteczka na smalcu, aż dziwne, że nie ma o tym już nic w nowoczesnej kuchni
OdpowiedzUsuńNowoczesna kuchnia powoli wraca do tradycyjnych przepisów...
OdpowiedzUsuń