Moje kolejne danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem.
Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:)
Na 16 kotletów:
2 kg ugotowanych ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
1 jajko XXL lub dwa mniejsze
sól
Na Farsz:
mięso obrane z wołowego szpondra
1 udko gotowane z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 mała pietruszka z rosołu
1/2 pora z rosołu
2 cebule
pieprz
sól
bułka tarta do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
Na sos pieczarkowy
350 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
300 g śmietany 13%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki
2 kg ugotowanych ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
1 jajko XXL lub dwa mniejsze
sól
Na Farsz:
mięso obrane z wołowego szpondra
1 udko gotowane z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 mała pietruszka z rosołu
1/2 pora z rosołu
2 cebule
pieprz
sól
bułka tarta do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia
Na sos pieczarkowy
350 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
300 g śmietany 13%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki
Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Szkoda marnować jedzenie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję- rzeczywiśći marnowanie jedzenia przy teraźniejszych cenach to podwójny grzech
Usuń