Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu

Moje kolejne danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:)


Na 16 kotletów:
2 kg ugotowanych ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)
1 jajko XXL lub dwa mniejsze
sól

Na Farsz:
mięso obrane z wołowego szpondra
1 udko gotowane z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 mała pietruszka z rosołu
1/2 pora z rosołu
2 cebule
pieprz
sól
bułka tarta do obtaczania
olej rzepakowy do smażenia

Na sos pieczarkowy
350 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
300 g śmietany 13%
1 łyżeczka mąki pszennej
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki 


  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malaksezrze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołuCiasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.
  • Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku niedosmażone.
  •  Sos. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.
    Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zważy ).
    Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Szkoda marnować jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję- rzeczywiśći marnowanie jedzenia przy teraźniejszych cenach to podwójny grzech

      Usuń

Popularne