U mnie w spiżarni dżemu truskawkowego musi być zawsze na zapas. A to do chlebka z kubkiem mleka, a to do gofrów, lub właśnie do wszelkiego rodzaju ciasteczek. Dżem mój jest zawsze z całymi truskawkami z małą ilością cukru, więc kwaskowy.
Właśnie taki kwaskowy dżem idealnie komponuje się z kruchymi, mocno cytrynowymi ciasteczkami. Delikatne aromatyczne ciasteczko, po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek na ponure listopadowe popołudnia.
375 g mąki pszennej+ do podsypywania
200 g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche)
400 g domowego dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania
200 g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche)
400 g domowego dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz