Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym

U mnie w spiżarni dżemu truskawkowego musi być zawsze na zapas. A to do chlebka z kubkiem mleka, a to do gofrów, lub właśnie do wszelkiego rodzaju ciasteczek. Dżem mój jest zawsze z całymi truskawkami z małą ilością cukru, więc kwaskowy. Właśnie taki kwaskowy dżem idealnie komponuje się z kruchymi, mocno cytrynowymi ciasteczkami. Delikatne aromatyczne ciasteczko, po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek na ponure listopadowe popołudnia.


375 g mąki pszennej+ do podsypywania
200 g masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z dwóch cytryn
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche)
400 g domowego dżemu truskawkowego
cukier puder do posypania 


  • Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowymMąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h.
  • Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
    Ciasto podzielić na 2 części. Stolnice posypać mąką. Uformować z każdej części wałek, a następnie rozwałkować na pas o grubości ok 3-4 mm, długości ok 60 cm i szerokości ok 6 cm. Na najdłuższy brzeg nałożyć połowę dżemu i zwinąć jak roladę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
  • Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym Gotowe roladki podzielić na 10-11 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 20 minut. Gorące jeszcze ciasteczka posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne