Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni.
800 g karkówki wieprzowej
300 g pieczarek
5 średnich cebul
1 duża czerwona papryka
3 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 ząbki czosnek
sok z jednej cytryny
Sól
Pieprz
300 g pieczarek
5 średnich cebul
1 duża czerwona papryka
3 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 ząbki czosnek
sok z jednej cytryny
Sól
Pieprz
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube plastry (mi wyszły 4 sztuki). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić na spore kwadraty. Miód, ketchup, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem. W misce umieścić mięso i warzywa zalać marynatą, dokładnie wszystko wymieszać. Warzywa wraz z mięsem umieścić w rękawie do pieczenia, do rękawa włożyć również gałązki świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut, następnie przeciąć rękaw i dopiekać potrawę jeszcze przez 15 minut. Podawać na gorąco. Sos z pieczonej karkówki z warzywami jest idealny do polania ziemniaków. Smacznego!
Bardzo lubię karkówkę , na pewno jest bardzo smaczna😋 Mam kolejny pomysł na karkówkę 😀
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😊
Cieszę się, że korzystacie z moich przepisów, zachęcam do wysyłania zdjęć, z radością umieszczę je na fp
Usuńbardzo lubie karkowke napewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńNajlepsze mięsko!
UsuńWypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego!
UsuńSzybkie wykonanie. Szczypta soli i będzie ideał.
OdpowiedzUsuń😊
Usuń