Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką

Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni.


800 g karkówki wieprzowej
300 g pieczarek
5 średnich cebul
1 duża czerwona papryka
3 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 ząbki czosnek
sok z jednej cytryny
Sól
Pieprz 


Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube plastry (mi wyszły 4 sztuki). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić na spore kwadraty. Miód, ketchup, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem. W misce umieścić mięso i warzywa zalać marynatą, dokładnie wszystko wymieszać. Warzywa wraz z mięsem umieścić w rękawie do pieczenia, do rękawa włożyć również gałązki świeżych ziół. Rękaw szczelnie zamknąć. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut, następnie przeciąć rękaw i dopiekać potrawę jeszcze przez 15 minut. Podawać na gorąco. Sos z pieczonej karkówki z warzywami jest idealny do polania ziemniaków. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię karkówkę , na pewno jest bardzo smaczna😋 Mam kolejny pomysł na karkówkę 😀
    Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że korzystacie z moich przepisów, zachęcam do wysyłania zdjęć, z radością umieszczę je na fp

      Usuń
  2. bardzo lubie karkowke napewno jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie wykonanie. Szczypta soli i będzie ideał.

    OdpowiedzUsuń

Popularne