Ciasto wymyśliłam w 2015 roku, ale że zdjęcia były raczej kiepskiej jakości, więc do tej pory nie publikowałam go na blogu. Dziś robiąc je poprawiłam fotki i tak oto prezentuje przepis na mega słodkie i ekspresowe ciasto bez pieczenia. Wymyślając to ciasto inspirowałam się wykonywanymi w dzieciństwie szyszkami z ryżu preparowanego. Mleczna, słodka czekolada i kajmak stonowane delikatną i puszystą śmietanką.
Składniki na blaszkę 25cmx25 cm
200g mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
80 g preparowanego ryżu
2 duże łyżki miodu
1 duża łyżka nutelli
200g mlecznej czekolady
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
80 g preparowanego ryżu
2 duże łyżki miodu
1 duża łyżka nutelli
60 g masła
1 puszka masy kajmakowej
Witam, a te 3 łyżki cukru pudru to do śmietany maja iść?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńTak
UsuńW jakiej ilości wody rozpuścić żelatyne.
OdpowiedzUsuńNapisałam w przepisie 3 łyżki wody. Pozdrawiam
UsuńJaka puszka masy kajmakowej? Są różnej wielkości.
OdpowiedzUsuń510 g
UsuńO takim przepisie jeszcze nie słyszałam. Bardzo fajnie się prezentuje ten spód. Myślę, że moim dzieciakom też się spodoba, szczególnie ze względu na dodatek nutelli...;) Z pewnością wypróbuję przy najbliższej okazji, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTe trzy łyżki śmietanki, które idą do spodu ciasta biorę z tej całej śmieranki 500ml, którą później się ubija czy osobno druga potrzebna?
OdpowiedzUsuń