Zupa z zielonej soczewicy

Soczewica zawiera mnóstwo białka, potasu, witamin i kwasu foliowego. Soczewica na długo pozostawia w żołądku uczucie sytości. Moja zupa jest pikantna, gęsta i pachnąca. Przygotowałam ją na mięsie drobiowym, ale z powodzeniem można zrobić ją w wersji dla jaroszy. Zupa jest pełna warzyw i idealnie zaspokaja głód na długi czas. Idealna na nadchodzące jesienne chłody. Ilość ostrych przypraw można dozować według upodobania, my lubimy dość ostro, więc zupkę doprawiłam spora ilością ostrej papryki.


4 pałki z kurczaka
1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
4 liście z białej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
4/5 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
szczypta kurkumy
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego 


Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie warzywa umyć i pokroić , dodać do gotującego się mięsa. W tym momencie wsypać również zieloną soczewicę. Zupę mieszać co jakiś czas. Kiedy soczewica jest już prawie miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zanim ugotują się ziemniaki obrać cebulę i czosnek, posiekać i podsmażyć je na złoto na oleju. Dodać cebulę z czosnkiem do zupy.
Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać przecier pomidorowy, kurkumę pieprz oraz ostrą paprykę. Podawać gorącą z pajdą chleba. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne