Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem

Sery wszelkie uwielbiam, brokuł też, no a kurczak musi być, bo inaczej Luby się nie naje:)
Delikatny brokuł, soczysty kurczak, delikatny ser burtta (buratta to odmiana sera mozzarella z delikatnym półpłynnym kremowym wnętrzem ). Całość zalałam przepysznym serowym beszamelem z dodatkiem parmezanu. Zapiekanka może nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę pyszna. Zapiekanka ma tylko kilka składników, dlatego jest idealna na ekspresowy obiad.

1 średni brokuł
2 piersi z kurczaka
250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella
200 g grubego makaronu (u mnie świderki)
sól
pieprz
papryka słodka mielona
czosnek granulowany
1 /2łyżki masła

Na sos:
200 ml mleka
2 łyżki masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
150 g sera gouda
50 g paremzanu
szczypta pieprzu 


 Pierś z kurczaka umyć i ugotować w posolonej wodzie. Następnie ostudzić piersi i pokroić w kostkę.
Brokuł pokroić na różyczki i opłukać. Gotować przez 5 minut we wrzątku, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Makaron ugotować al'dente.

Sos . Sery zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i sery, mieszać aż ser się rozpuści, a następnie zdjąć sos z gazu.

 Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, na dno wyłożyć makaron, makaron posypać przyprawami, na to wyłożyć kurczaka i pokruszyć kulki sera buratta (całą zawartość kulki wylać na mięso), ponownie posypać przyprawami. Na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki brokuła i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekać w 180 st. przez 45 minut. Podawać na gorąco. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne